Placki ziemniaczane wcale nie potrzebują jajka, nawet są smaczniejsze i bardziej chrupiące bez ;) Przepis na te placki to tzw. przepis mamusi - brak jaj, mleka i mąki w czasach, gdy na półkach stał tylko ocet wymusił kreatywność i zaowocował recepturą na najpyszniejsze placki ziemniaczane jakie jadłam. Zawsze robię placuszki na przysłowiowe oko, ale postaram się podać chociaż przybliżone proporcje.
Przygotujmy:
ok. 10 ziemniaków
2-3 niezbyt duże cebule
garść błyskawicznych płatków owsianych "górskich" lub kleiku ryżowego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki i cebule zetrzeć, wsypać płatki, masę doprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Smażyć na rumiano z obu stron, przekręcając placki na drugą stronę dopiero wtedy, gdy nie będą surowe na wierzchu.
ja ostatnio robię tylko z ziemniaków, cebuli i odrobiny mąki i też są pyszne :-P a o płatkach jeszcze nie słyszałam :-D
OdpowiedzUsuńNo właśnie, po co te jaja :) a z płatkami spróbuj, fajne są.
UsuńBanerek już dodany:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na placki ziemniaczane-na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam
Dziękuję Zdrowsza :) A placki warto wypróbować, są chrupiące i pyszniutkie.
UsuńAle super pomysł! Na pewno kiedyś wykorzystam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAgaton, dziękuję! :) A placuchy polecam, rewela ;)
UsuńBejdrowanie (?) Ci się udało!;)
OdpowiedzUsuńChciałam napisać, że fajny przepis z tymi płatkami i na pewno go wypróbuję w sezonie plackowym:)
Bejdrować może być z Podlasia ;)
UsuńPróbuj Sówko, warto!
Świetny przepis :) Przetestowałam wczoraj na obiad :)
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie jajko dodaje sie po to by placki sie nie przyklejaly do patelni... dzis sprobuje bez.
OdpowiedzUsuńty glupi matole kiedy byl ocet na polkach, chyba w twoim poj.....ym domu, pieprzony paszczurze
OdpowiedzUsuńPowieś się albo nie używaj już nigdy publicznie klawiatury komputera. I będzie okay dla wszystkich, a zwłaszcza dla ciebie, sfrustrowany baranie!!!
UsuńWłaśnie robię, trzymajcie kciuki
OdpowiedzUsuńsuperrrrr ,mniam
OdpowiedzUsuń