wtorek, 24 stycznia 2012

naleśniki ryżowe

Zalety papieru ryżowego nie kończą się na tym, że jest dostępny w każdym sklepie i można z niego zrobić sajgonki ;) Można też zrobić z niego naleśniki, i to całkiem smaczne.
Potrzebujemy:

papieru ryżowego
farszu z dozwolonych składników, np:
1. z ugotowanych, rozdrobnionych warzyw
2. pogniecionych, świeżych owoców
3. dżemu
4. ugotowanego i zmielonego lub posiekanego mięsa
tłuszczu do podsmażenia

Arkusze papieru namaczać, wykładać na nie farsz i składać jak naleśniki. Odłożyć na kilka minut, żeby nieco obeschły. Właściwie już teraz są gotowe do jedzenia, jednak smaczniejsze będą lekko podsmażone z obu stron na dozwolonym tłuszczu.

3 komentarze:

  1. Oj, chyba mam ochotę na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Wendy, na smakolykach znajdziesz przepis na tradycyjne naleśniki - tyle, że bez jaj i mleka. Ale pewnie nie chce Ci się smażyć... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ja się nakombinowałam, żeby zrobić naleśniki dla mojego alergika. Twój sposób jest super. Ja zrobiłam takie bardziej tradycyjne, ale bez mleka i jajek. Efekt na moim blogu. Serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń