czwartek, 22 marca 2012

indyk musztardowo-limonkowy dla NieAlergików


Przepyszne! Jeśli nie dodamy limonki, mięso nada się dla alergików - no chyba, że akurat nie mamy alergii na cytrusy, wtedy koniecznie dodajmy, bo nadaje fajowy smaczek :)
Trzeba mieć:

2 polędwice z indyka
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
2 łyżki muscovado
łyżeczka przyprawy typu vegeta natural czy jak jej tam (bez chemii)
pieprz
kieliszek nalewki limonkowej (lub sok i skórka z połowy ekologicznej limonki)
olej do smażenia

Polędwice posypać vegetą i pieprzem, posmarować musztardą i posypać cukrem. Odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć na oleju, podlać wodą oraz nalewką i dusić ok. 40 minut. Sos zagęścić mąką. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.

33 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam takie przepisy, muszę go wypróbować:)I do tego wydaje się dość proste w wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elexis, dziękuję :-* Banalnie prosty - że się tak banalnie wyrażę :P Wypróbuj, nie pożałujesz. Ja dolewam do tego własnej roboty nalewki limonkowej, ale myślę, że jak się da skórkę, sok i trochę alkoholu to też będzie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek muscovado bardzo mi się podoba. Chętnie wypróbuję, ale z kurczakiem (połówek za indykiem nie przepada)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Indyk nie jest też moim numerem jeden, ale w ten sposób przyrządzony wchodzi mi gładko ;)

      Usuń
  4. Ojej jakie to musi być pyszne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga, wypróbujcie, jest super :
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie!

    obserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie słyszałam jeszcze o połączeniu limonki i musztardy, trzeba wypróbować!

    zapraszam, mr-broccoli.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto spróbować :)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, taki sosi musio niebiańsko smakować.
    CoDziśZjemNaŚniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję :) A sos jest bardzo spoko ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda mega apetycznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie jestem alergikiem, nie mam alergików, ale koniecznie spróbuję!!
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo! Zdecydowanie coś dla mnie :) Świetny przepis, zapisuję do jak najszybszego wykonania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, bardzo pyszny. Postaram się dziś wrzucić przepis na tę nalewkę limonkową.

      Usuń
  14. ten indyk zapowiada się cudownie :-) To musi być naprawdę pyszne a że ja nie mam alergii na szczęście żadnej to martwić się o limonki w przepisie nie muszę :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, a jak Ci się udało tu trafić?! ;)
      Dziękuję i zapraszam na smakolykialergika.pl.

      Usuń
  15. przepis WYDAJE SIĘ BYĆ ŚWIETNY, UWIELBIAM INDYKA I MAM OCHOTĘ WYPRÓBOWAĆ TEN PRZEPIS.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj głodna się zrobiła, jak tak "chodzę" po blogach i oglądam te smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierwszy raz coś takiego widzę :) Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ta oprawa do indyka! Na pewno smakuje rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę przestać przeglądać blogi kulinarne przed snem, bo jak widzę takie przepisy to zaczynam podgryzać, a w tym wieku kończy się to źle ;/ swoja drogą przepis boski ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. smakowitości :) na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. 52 year-old Systems Administrator II Rheta Cater, hailing from Happy Valley-Goose Bay enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Gardening. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a Jaguar D-Type. dodatkowe zasoby

    OdpowiedzUsuń